Ima dizelska pluća maratonca za 1200 km u jednom dahu: Veliki test novog VW Passata 2.0 TDI DSG R-Line (2024)

Prodaje se u gotovo svakom kutku svijeta, u dosadašnjih osam generacija isporučen je u 34 milijuna primjeraka, a i kod nas je Passat desetljećima najprodavaniji automobil srednje klase. Nova, deveta generacija, međutim, izaziva dvojake doživljaje, kao nikad prije. S jedne strane impresionira veličinom i visokim standardima tehnologije, opreme i izrade, a s druge hrvatske, pa i druge istočnoeuropske kupce, razočarava ukidanjem limuzinske izvedbe.

Test VW Passat

CROPIX

Razlog? Zapadna tržišta debelo favoriziraju upravo karavanski model Variant, a sudbinu limuzine dodatno je zapečatio odlazak Volkswagena s velikog ruskog tržišta, tradicionalno sklonog limuzinama. Prema novom karavanu, međutim, ne treba imati predrasude.

Dugačak je gotovo pet metara i sa svojih 4,92 metra duži 14,4 centimetra od prijašnjeg izgleda vrlo dojmljivo, posebno u najskupljoj, sportsko-otmjenoj opremi R-Line s agresivnijim dizajnom branika i podvozjem spuštenim 1,5 centimetara.

Linije i detalji dugačke karoserije izvrsno ispeglane aerodinamike (0,25) Volkswagenovski su čisti i jednostavni, bez natruha ekstravagancije, ali ipak s malo dramatike u izgledu branika i diodnih HD matričnih i dnevnih LED svjetala. Raskošnijoj i serioznijoj pojavi pridonose i osovinski razmak veći za pet centimetara i širina veća dva centimetra.

Test VW Passat

CROPIX

Zatvaranje masivnih vrata praćeno punim i čvrstim zvukom prva je naznaka da se novi Passat uklapa u udomaćenu sintagmu kvalitetnog i čvrstog njemačkog auta. Izrada je doista savršeno precizna i temeljita, a fino obrađene kožne, tkanene i plastične površine jednostavno zrače kvalitetom.

Ništa ne škripucka i sve djeluje stameno, kao iz jednog dijela. Prošivenom kožom obloženi armatura, vrata i naslon za ruke prisnažuju dojam bogatstva, alkantara na sjedalima jednako tako, a atmosfera prozračnosti i čistih linija naglašena je jednostavnim osnovnim dizajnom armature s integriranim digitalnim instrumentima, izdvojenim velikim središnjim zasloomn infotainmenta i elegantanim središnjim grebenom s hrpom pretinaca ispod kliznih roleta i leptirasto otvorivog naslona za ruke.

Test VW Passat

CROPIX

Ručice automatskog mjenjača na grebenu više nema, jer sada je smještena poluskriveno iza volana i mini je formata, kao u električnim ID modelima. Nepraktično? Nije, jer instinkt za njenu poziciju brzo se stječe. Ručnog mjenjača više nema u prodaji i to će biti karakteristika svih modela srednje i viših klasa koncerna Volkswagen.

Digitalni instrumenti dijagonale 26 centimetara i dimenzijama najveći i sadržajno najnapredniji infotainment sustav Discover Pro Max dijagonale čak 38,1 centimetar (doplata 780 eura, zajedno s head-up prikazom i glasovnim asistentom IDA) glavni su generatori hi-tech ugođaja za volanom (serijski središnji zaslon ima dijagonalu 32,8 centimetara).

Test VW Passat

CROPIX

Brojne konfiguracije tematskih prikaza zabavnih, informativnih i funkcionalnih sadržaja na oba zaslona složene su logično i pregledno, surfanje menijima nije komplicirano, a i prečaci su jednostavni i brzi. Praktično je i što se start/stop funkcija gasi izravnim dodirom na ekranu, bez potrebe za ulaženjem u postavke.

Konačno su i bazične klizne i dodirne tipke na kontrolnoj traci ispod zaslona noću osvijetljene, a glasovna komunikacija s infotainment sustavom putem asistenta IDA uskoro će imati integriranu ChatGPT funkciju umjetne inteligencije. Ukratko, disneyland za ljubitelje digitalnih gadgeta. Ekran veličine laptopa ima bistru rezoluciju prikaza s objektiva parkirne kamere 360, uključivo 3D panoramski prikaz, što bitno olakšava manevriranje.

Prostora u gotovo pet metara dugačkom karavanu, u kojem divan zvuk moćnog HiFi sustava Harman Kardon pretvara unutrašnjost u koncertnu dvoranu, ne nedostaje. Sprijeda je komotno i ugodno, a straga mjesta za koljena sada ima kao u business klasi. I to doslovno.

Nije to slučajno, jer Passat je na zapadnim tržištima sve češći izbor poslovnog auta za duge pruge, a novim prostornim napretkom udobnost, komfor i lakoća vožnje dolaze na razinu automobila viših klasa. I prtljažnik je veličinom i izvedbom vrhunski. Osnovnih 690 litara je 40 više nego prije, a 1920 sa srušenim naslonima čak 140 litara više.

Test VW Passat

CROPIX

U prostoru duljem od dva metra komotno se može i ispružiti i prespavati, a aluminijske stijenke koje segmentiraju prtljažni prostor, četiri kuke za vješanje vrećica, bočni pretinci i brzo rušenje naslona iz prtljažnika potvrda su promišljeno odrađene domaće zadaće.

Dizelski motor 2.0 TDI sa 150 KS i 360 Nm i automatski mjenjač DSG sa sedam brzina bili su omiljeni izbor većine kupaca dosadašnjih Passata, a čini se da će tako i ostati. U novoj razvojnoj fazi Evo4 motor je postao još uglađeniji, tiši i čišći, zadržavši s jedne strane dobre performanse, naročito na otvorenoj i autocesti, a s druge ekstremnu štedljivost, u kojoj je motor doveden do savršenstva, naročito pri klasičnoj normalnoj vožnji, bez jalove jurnjave.

Test VW Passat

CROPIX

Na otvorenoj cesti potrošnja tada ponekad pada i na manje od četiri litre, pri krstarenju autocestom vrti se oko pet litara. Drugim riječima, autonomija veća od 1000 kilometara tolika je da se lako zaboravi kad se zadnji puta točio spremnik od 66 litara. Fenomenalno, posebno imajući u vidu izostanak bilo kakve elektrifikacije, ali i veličinu auta i masu testnog primjerka od čak 1,8 tona.

Tolika masa s jedne strane indicira masivnost, robusnost i sigurnost, vrijednosti koje vlasnici Passata tradicionalno visoko cijene, a s druge startna ubrzanja čine nešto pitomijima, ali i dalje dosta brzima, ispod deset sekundi. Hvatanjem bržeg ritma Passat postaje brza, udobna i kao da nije dizel tiha krstarica u kojoj lakoća vožnje na valu dobrog okretnog momenta i 7-stupanjskog DSG mjenjača brzih i mekanih prebačaja poprima razinu klase više lako preskačući brzine veće od 200 na sat, a istovremeno izvrsno izbalansiran ovjes ostavlja dojam da može podnijeti i duplo jače motore.

Test VW Passat

CROPIX

Izvrsne su i kočnice, osjećajem na papučici i samom snagom kočenja. S obzirom na koncept velikog i udobnog karavana, oduševljavaju stabilnost i brzina kojom se prolaze ne samo ravne dionice, nego i zavoji - gotovo bez ikakvog naginjanja, s pripitomljenim osjećajem mase na volanu i predvidivim širenjem putanje.

Zasluge odlaze na adresu filigranski izbalansiranog podvozja, u opremi R-Line nižeg od standardnog, osjetno izravnijeg volana s 2,1 okretaja između krajnjih točaka (umjesto prijašnjih 2,8) i u slučaju testnog primjerka adaptivnih amortizera nove generacije (DCC Pro, doplata 840 eura) s električno kontroliranim ventilima za fazu povrata i kompresije. Rad amortizera se brže i preciznije neprestano prilagođava stanju ceste, brzini vožnje i profilu rada motora i volana, reflektirajući na volan temeljitiji osjećaj kontrole nad autom, naročito u aspektu žustre vožnje.

Test VW Passat

CROPIX

Passat, dakle, u svim segmentima ponovno diže letvicu superiornosti, od ekstremnog komfora vožnje i kvalitete izrade do izvrsnog omjera performansi i potrošnje. Cijenom, međutim, ostaje vrlo konkurentan, pa će mu najveća prepreka na hrvatskom tržištu zapravo biti - karavanska izvedba. Je li konačno stiglo vrijeme za promjenu predrasuda?

Ukratko

Na volanu nema osjećaja velikih dimenzija i mase i gradom se, u okruženju bogate opreme, također vozi opušteno. Jedino se prilikom parkiranja nužno oslanjati na pomoć senzora i kamera

Dužinu nadomak pet metara, točnije 4,92 metra, najbolje dočarava pogled s boka, a s aspekta opreme R-Line s 15 mm nižim podvozjem, primjećuje se i doza nabrijanosti. Karavan je sada duži 14,4 centimetara od prijašnjeg

Dizelski motor 2.0 TDI od 150 KS i 360 Nm u novoj razvojnoj fazi Ev04 radi još uglađenije, mirnije i tiše, teškom karavanu daje dobre performanse i jako malo troši, na otvorenoj cesti i ispod četiri litre!

Test VW Passat

CROPIX

Straga ima mjesta kao u VIP klasi, doslovno. Zasebna klima smještena u produžetku praktičnog naslona za ruke i sjenila na crnim prozorima dio su direktorske razine komfora

Vrlina prtljažnika nije samo njegova veličina, već čitav niz praktičnih rješenja koji ga čine polivalentnim, poput modularnih aluminijskih pregradnih stijenki

Interijer je složen vrlo kvalitetno i čvrsto, a oprema R-Line je potpuna. Atmosfera ima prizvuk premiuma praćenog Volkswagenovom crtom jednostavnosti i praktičnosti

Tehnički podaci

2.0 TDI DSG

Motor turbodizelski, 4 cilindra

Obujam 1968 ccm

Ukupna snaga 110 kW/150 KS

na 3000-4200/min

Ukupni moment 360 Nm na 1600-2750/min

PODVOZJE

Pogon prednji

Mjenjač automatski, DSG 7

Ovjes sprijeda McPherson, straga multilink

Kočnice ventilirani diskovi/puni diskovi

Gume235/40 R 19, Goodyear

KAROSERIJA

Dimenzije 492 x 185 x 150 cm

Osovinski razmak284 cm

Prtljažnik 690/1920 litara

Spremnik goriva 66 litara

Masa/nosivost (testni)1800/440 kg

PERFORMANSE

Najveća brzina 223 km/h

0-100 km/h 9,4 sekundi

Prosječna potrošnja (WLTP) 5,3 l/100 km

BRZINA I REŽIM RADA

Najveća brzina 222 km/h

UBRZANJE

0-50 km/h 4,1 sekundi

0-100 km/h 9,8 sekundi

0-150 km/h 20,2 sekundi

60-100 km/h 6,9 sekundi

80-120 km/h 8,7 sekundi

KOČENJE

100-0 km/h 33,9 m

POTROŠNJA

Grad 6,7 l/100 km

Pri 90 km/h (1400/min) 3,7 l/100 km

Pri 130 km/h (2000/min) 5,3 l/100 km

Prosječno 5,3 l/100 km

OSTALO

Krug okretanja 11,7 m

Proizvodnja Bratislava (Slovačka)

Jamstvo 6 god/150.000 km

OPREMA R-LINE

alu felge 18” • LED HD Matrix svjetla • branici i dekorativne vanjske i unutrašnje površine R-Line • dinamični žmigavci • digitalni kombinirani instrumenti • infotainment i multimedija s navigacijom i glasovnim asistentom IDA • paketi sigurnosnih sustava • senzori i kamera 360 • strujom sklopivi i grijani retrovizori • alu papučice • sportska prednje sjedala i sportski grijani kožni volan • automatska 3-zonska klima • grijana i masažna prednja sjedala • grijane mlaznice brisača • sjenila na stražnjim prozorima...

DOPLATE TESTNOG MODELA

metalik boja • alu felge 19” • paket Black Style • stakleni krov • elektronsko podešavanje ovjesa DCC Pro • navigacijski sustav Discover Pro Max • kuka • paket Prtljažnik • paket Winter Premium • HiFi Harman Kardon 700W •

Ukupno 10.745 eura

S DOPLATAMA 64.780 eura

SVI MODELI (eura)

Business44.435

Elegance48.260

R-Line54.035

KONKURENCIJA (eura)

VW Passat 2.0 TDI (150 KS)44.435

Peugeot 508 1.5 BlueHDi (130 KS)44.655

Audi A4 35 TDI (163 KS)46.095

Volvo V60 2.0 B4 (197 KS)47.800

BMW 318d (150 KS)50.200

Mercedes C 200d (163 KS)51.900

Ima dizelska pluća maratonca za 1200 km u jednom dahu: Veliki test novog VW Passata 2.0 TDI DSG R-Line (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6367

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.