de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (2024)

Geplaatst op mei 8 2024 door Monique van der Vloed

43 Comments

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (1)

Naar aanleiding van mijn artikelen over SKYR yoghurt, werd mij veel gevraagd ook eens in de vele potten Griekse yoghurt te duiken. Griekse yoghurt is in Nederland ontzettend populair. Supermarkt-ketens hebben inmiddels ook zo hun eigen huismerken Griekse, maar ook Bulgaarse en Turkse yoghurt.Wat al deze Yoghurt zo’n beetje met elkaar gemeen hebben, is dat ze allen gemiddeld zo’n 10 % vet bevatten. Maar er zijn ook soorten, waar dit vet uit is gehaald.Griekse yoghurt onderscheidt zich voornamelijk vanwege de dikkere textuur en de romige smaak. Veel consumenten vinden dit lekkerder dan bijvoorbeeld kwark of gewone yoghurt.Als we tegenwoordig een supermarkt inlopen struikelen we vaak over alle verschillende potte Griekse yoghurt. Van 10% tot 0%, van “ Griekse stijl “ tot “ volgens traditioneel Grieks recept “. Dat is inderdaad nogal verwarrend, want…..wat zijn dan de verschillen? Natuurlijk snappen we dat 10% ook 10 % vet is en 0% ook 0% vet is, maar hoe zit het nu met al die stijlen? En…hoe wordt Griekse yoghurt nu eigenlijk gemaakt? Een verhelderende blik op Griekse yoghurt die wellicht helemaal niet zo Grieks is als wordt gedacht….

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (2)

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is Griekse yoghurt? Het gaat om een melkbereiding, waaraan o.a melkzuur-bacteriën ( culturen in het Engels ) worden toegevoegd. Als we over ECHTE GRIEKSE YOGHURT spreken, dan komt de melk van echte Griekse koeien. Deze koeien geven een ander soort melk dan Nederlandse koeien. Griekse koemelk bevat bijvoorbeeld meer eiwitten en minder melksuiker ( lactose) waardoor de melk van nature romiger is van textuur. Dit gebeurt zodra al het vocht uit de melk wordt gefilterd ( afgeroomd ) Als de echte Griekse yoghurt op de traditionele manier wordt gemaakt, wordt de melk in yoghurt-vorm drie tot wel vier keer uitgelekt. Het is daarom meest te vergelijken met “ onze” hangop. Hoe meer / langer de yoghurt wordt uitgelekt, hoe dikker en romiger hij wordt. Er zijn diverse Griekse restaurants in Nederland, die hun echte Griekse yoghurt uit Griekenland halen. Echter zullen we in de winkels niet snel deze ECHTE Griekse yoghurt tegenkomen…..

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (3)

Want wat wij eten is een GRIEKSE STIJL yoghurt. Deze yoghurt heeft eigenlijk helemaal niets met Griekenland te maken, want het wordt gemaakt van Nederlandse koemelk, en dezelfde culturen die verplicht standaard voor yoghurtbereiding ( het aanturen ) wordt gebruikt. Dit zijn:

– LACTOBACILLIUS BULGARICUS

– STREPTOCOCCUS THERMOPHULUS

Deze twee cultuur-families moeten ,wettelijk verplicht gezien, in een yoghurt aanwezig zijn, om YOGHURT te mogen heten. Deze twee culturen vinden we in alle soorten yoghurt, ook Griekse. Een fabrikant koopt deze culturen ergens uit Europa, en voegt het toe aan de melk.

Die culturen, daar kan flink mee worden gespeeld. Zo kunnen deze ervoor zorgen dat een yoghurt “ LANG “ of “ KORT” is, of zuur of mild. Met “ lang” wordt bedoeld, dat je lange draden met je lepel uit de yoghurt kunt trekken. Met “ kort” wordt bedoeld, dat de yoghurt druppels van je lepel af glijdt. Dus dikte en smaak kan worden bepaald door de melkzuur-bacteriën. En heeft dus helemaal NIETS te maken met de “ afkomst” van een yoghurt.

De meest populairste “ buitenlandse” yoghurts die in Nederland worden verkocht zijn Griekse, Bulgaarse en Turkse yoghurt. Deze balkan-landen liggen erg dicht bij elkaar. Er worden dan ook gewoon dezelfde culturen gebruikt. Anders gezegd: een STIJL is absoluut géén traditionele of originele yoghurt uit een land. Griekse, Turkse of Bulgaarse culturen bestaan ook niet, dat is gewoon één grote familie. Wel kan de fabrikant zijn yoghurt geheel afstellen op smaak en textuur ( dikte, smaak )

Waarom mag een yoghurt dan wel naar een land worden vernoemd? Wel, dat mag, als de receptuur “ net zoals” echte Griekse yoghurt wordt geproduceerd. Anders gezegd mag het gewoon worden nagemaakt en onder GRIEKSE STIJL worden verkocht. Betreft de Griekse stijl yoghurts, daaraan worden meestal verdikkingsmiddelen toegevoegd om de yoghurt zo romig te krijgen als echte Griekse yoghurt. Deze verdikkingsmiddelen zijn van een natuurlijke aard, zoals wei, of eiwitten. Hiermee kan een fabrikant meteen een claim maken dat de yoghurt rijk is aan eiwitten ( proteïne ) Deze claim zorgt voor veel populariteit rondom Griekse yoghurt, want extra eiwitten willen we allemaal wel, zeker sporters.. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is meer dan eens gebleken, dat “ gewone” yoghurt, ook magere, dezelfde positieve effecten hebben dan zuivel waarvan wordt geclaimd extra eiwitten te bevatten. Dit gaat zeker op voor Griekse yoghurt.

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (4)

Goed, om yoghurt yoghurt te mogen heten, moeten twee eerder genoemde culturen zijn toegevoegd. Het gaat dus om een mengsel van twee cultuur-families. De culturen breken de melksuiker ( lactose) in de melk af, en zet het om in melkzuur. Dit zorgt er weer voor dat de melk gaat samenklonteren, waardoor er yoghurt ontstaat. Aangezuurde zuivel ( naast yoghurt bijvoorbeeld ook kwark en kefir ) is gezonder dan koemelk. Door de melzuurbacteriën worden onze darmen lekker verwend. Het is bijvoorbeeld voor mij de reden, waarom ik alleen maar bio-dynamische kwark en yoghurt eet. Melk drink ik al niet meer sinds mijn 16 e jaar, toen ik besloot te stoppen omdat ik veel last had van mijn buik na het drinken van melk. Met yoghurt en kwark heb ik geen centje last en dat kan ook komen door de verminderde aanwezigheid van de melksuiker.

Als je het bovenstaande aandachtig hebt gelezen, weet je dat ECHTE Griekse yoghurt ook echt uit Griekenland moet komen, moet zijn gemaakt met de melk van Griekse koeien, en volgens een echt traditioneel recept wordt gemaakt ( o.a 3/4 keren uit laten lekken ) Dit is een zeer langdurig proces, en daarom wordt dit nog maar zelden op deze manier geproduceerd. Wat je in ieder geval moet onthouden is dat we in de winkel geen echte Griekse yoghurt kunnen kopen, maar een STIJL.

De smaak van echte Griekse yoghurt is overigens volgens kenners niet te vergelijken met “ de meuk” in de winkel. Ik heb het zelf helaas nog nooit geproefd, maar als de gelegenheid zich voordoet, zal ik zeker gaan proeven.

Ik eet zelf nooit Griekse, of Turkse, of Bulgaarse yoghurt omdat ik al langer weet hoe de vork in de steel zit. Vergis je ook niet in de prijzen die er worden gevraagd voor ( eigenlijk ) gewone yoghurt wat een beetje is aangedikt. Ik maak bijvoorbeeld zelf mijn hangop. Dit laat ik in een doek twee dagen uitlekken. Dikker en romiger krijg je een yoghurt denk ik niet, terwijl ik magere soorten gebruik. Het is mijn grote liefde waar ik iedere dag naar uit kan kijken….mijn schaaltje romige, dikke hangop. Je maakt je hangop met een pak biologische magere / halfvolle / volle yoghurt. Voor een beker “ Griekse stijl” betaal je al snel € 3 euro ( fa*ge bijvoorbeeld, een zeer populair merk in Griekse stijl yoghurt ) en voor een liter yoghurt betaal je nog geen euro

Griekse stijl yoghurt is, net als gewone yoghurt, gezond. Het bevat veel eiwitten, maar ook vetten. ( 10% varianten ) Qua eiwitten ontlopen gewone yoghurt en Griekse stijl yoghurt elkaar niet zoveel. Griekse stijl bevat zo’n 7 gram per 100 ml, gewone yoghurt zo’n 6,5 gram per 100 ml dus daar hoef je geen Griekse stijl voor te kopen. Wat wel gunstig kan zijn aan Griekse stijl yoghurt is dat het sneller verzadigt dankzij de vetten, maar die zelfde vetten kunnen ook weer ongunstig werken als je bijvoorbeeld vrij veel ( dagelijks ) consumeert.

Het ligt dus een beetje aan je eigen behoeften. Maar zowel Griekse ( Bulgaarse, Turkse ) stijl yoghurts als gewone ( naturel, want daar spreek ik over ) yoghurts zijn even gezond.

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (5)

Je bent vast benieuwd, wat er nu precies in een gemiddelde pot Griekse stijl yoghurt gaat. Naast melk en die culturen. Dat verschilt van pot tot pot. Sommige fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld melkpoeder om de boel aan te dikken en om het rijker aan eiwitten te maken, maar in de meeste gevallen worden er natuurlijke verdikkingsmiddelen toegepast. Om te beginnen wordt de melk afgeroomd. De room wordt verder gebruikt. Daaraan worden in de meeste gevallen geconcentreerde melkeiwitten toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld wei zijn. Maar dus ook melkpoeder.

Griekse stijl yoghurt kan ook op basis van een zogenoemde MELK-RETENTAAT worden gemaakt. Dit gebeurt meestal bij de varianten die minder vet bevatten. De room wordt dan vervangen met melk-retentaat. En wat mag dat wel niet zijn?

Als melk wordt gefilterd ( afgeroomd ) wordt met een gigantische druk en snelheid de melk door een filter geperst, hierdoor worden vetbolletjes en eiwitten gescheiden. Dit gaat allemaal langs een membraan, waarbij PERMEAAT en RETENTAAT wordt afgevoerd, Retentaat is de melkfractie die door het membraan wordt tegengehouden. Wat er wel door gaat wordt permeaat genoemd. In het retentaat bevinden zich de meeste bacteriën en de minste vetten.

Retentaat speelt bijvoorbeeld ook een rol in langer houdbare melk. Wordt retentaat gesteriliseerd en vermengd met permeaat, dan is dit mengsel na de pasteurisatie 50% langer houdbaar dan gewone ( gepasteuriseerde ) melk. Retentaat wordt vaak gebruikt in ontvette zuivelproducten.

Je zult vast wel eens hebben gemerkt, dat de ene yoghurt veel meer vloeibaar is dan de andere, ondanks dat je volle varianten kiest. Dit merk je vaak bij bio-dynamische varianten omdat deze zo puur en natuurlijk mogelijk te werk gaan en daardoor de structuur ook sterk kan verschillen van batch naar batch. Ik gebruik bijvoorbeeld magere bio-dynamische kwark, deze potten verschillen voortdurend van textuur. Dan is het net zo vloeibaar als yoghurt, dan is het weer dikker.

Eerder kon je lezen over LANGE en KORTE yoghurt .

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (6)

Hier zie je een duidelijk voorbeeld tussen korte en lange yoghurt. Ik gebruik zelf vaak een YOMIO magere yoghurt en een BIOGARDE magere yoghurt. Beiden bevatten dezelfde culturen, maar met wat “ spelen” met de doseringen kan een yoghurt anders van textuur worden en anders van smaak. De biogarde bevat een rechtsdraaiende cultuur. Gewone yoghurt heeft voor de helft linksdraaiende culturen en voor de helft rechtsdraaiende. Dit heeft o.a invloed op smaak en textuur. Aan kwark wordt bijvoorbeeld stremsel toegevoegd, waardoor er een soort platte kaas ontstaat. Kwark wordt in BE bijvoorbeeld platte kaas genoemd,

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (7)

De yomio yogurt is lange yoghurt. Dit wil zeggen dat de textuur bestaat uit lange slierten. Met je lepel kun je dan lange slierten van je lepel laten afrollen.

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (8)

De biogarde is een stuk dikker maar ook korreliger van textuur, en rolt in druppels van je lepel af. De smaak is milder. Maar qua culturen blijft het in principe hetzelfde. Dat ontloopt elkaar niet of nauwelijks. Soms worden er bijvoorbeeld extra culturen toegevoegd aan de twee standaard culturen om een yoghurt zuurder of juist milder te maken, maar algeheel genomen komt het allemaal op hetzelfde neer.

Dit geldt ook voor Griekse stijl, Turkse stijl en Bulgaarse stijl yoghurt varianten. Het is dus maar net, wat jij prefereert. Dik of iets dunner, mild of meer zuur, en 10% vet of minder tot 0% vet.

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (9)

Resumerend:

  • ECHTE Griekse yoghurt is vrijwel niet verkrijgbaar in Nederland. We kunnen een GRIEKSE STIJL kopen wat eigenlijk niets te maken heeft met Griekenland, tenzij er wordt gewerkt met een echt traditionele receptuur en echte Griekse koe-melk
  • Griekse stijl yoghurt is net zo gezond als gewone yoghurt / kwark. Het bevat niet meer eiwitten, wel meer vetten.
  • De potten kunnen sterk uiteenlopen in samenstelling. De ene fabrikant kan bijvoorbeeld melkpoeder toevoegen om te verdikken, een ander gebruikt wei of andere eiwitten
  • Smaak en textuur kunnen geheel door een fabrikant worden bepaald. Griekse stijl yoghurt is dus niet van nature romiger en dikker.
  • Anders geformuleerd: een fabrikant mag het zelf een naam geven. En het zo bont maken als hij wil betreft smaak, rodigheid en textuur. Dat heeft verder niets met een land te maken.

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (10)

Wil je toch wel erg graag die romige dikke yoghurt? Maak het dan zeer eenvoudig zelf, zoals wij dat hier in Nederland vroeger al deden: HANGOP! KLIK HIER om te lezen hoe je dit doet.

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (11)

Prima als je Griekse yoghurt koopt, maar onthoud dat het weinig uitmaakt of je nu Griekse, Bulgaarse of Turkse koopt. Komt een yoghurt daadwerkelijk uit het genoemde land, dan moet je ook goed naar de ingrediënten kijken. Wat zeggen ze ook alweer? Oh ja….

” het is vaak één pot nat 😉 “

En zo is het!

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (12)

Goed, je hebt kunnen lezen, wat de verschillen zijn tussen echte en “ stijl” yoghurts. Im supermarkten kunnen we veelal de stijl varianten vinden, maar er zijn een aantal merken, die wel echte Griekse yoghurt produceren. Ook dit blijft echter gewoonweg massale zuivel-productie, iets waar ik geen voorstander van ben. Echt Grieks of niet, ook Griekse melk wordt massaal geproduceerd, vermengd en bewerkt. Als je ECHTE ECHTE ECHTE Griekse yoghurt wilt, zal dat een zeer lastige zoektocht worden. Ook is er sprake van veel WHITE / PRIVATE LABELING. Dat is niets meer of minder dan het A merk wat onder fantasie namen en / of huismerken hun producties verder verhandelen. Een grote speler wat betreft Griekse yoghurt is KRI KRI MILK COMPANY, die is gevestigd in serres in Griekenland. Zij werken met melk van Griekse koeien en exporteren het niet alleen onder hun eigen naam ( KRI KRI ) maar verhandelen veel door. Waaronder grotere supermarkt ketens als AH en de LIDL.

Onder eigen huismerk Milbona heeft de Lidl erg veel Griekse yoghurts. AH doet het onder een fantasienaam: YOGOOD. Ah doet dit waarschijnlijk omdat zij onder een eigen huismerk ook Griekse stijl yoghurts verkopen. Zo wordt het onderscheid gehouden om de consument niet te verwarren of op het spoor te brengen.

Naast melk bedrijven als KRI KRI zijn er ook een aantal Griekse bedrijven die wel alleen onder hun eigen naam verhandelen, al blijft dat vaak gissen. Zo’n bedrijf id DODONI die is gevestigd in ELEOUSA LOANNINA in Griekenland. Tot dusver mijn research reikt kan ik onder deze productieketen geen ander fantasie merk of PL merk een verhandeling vinden.

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (13)

In Nederland is het merk fa*gE een vrij bekende “ Griekse” yoghurt. Er werd altijd aangenomen, dat deze yoghurt ook ‘ echte Griekse” yoghurt was, maar…dat is niet zo. Om te beginnen komt het uit Luxemburg. Ook wordt er op de beker ” volgens Grieks recept” geclaimd. Er wordt geschreven op de pot dat het gaat om afgeroomde melk en levende yoghurt fermenten. Maar nergens maar iets over dat de melk afkomstig is van Griekse koeien. Naar verluidt wil deze, overigens van origine WEL Griekse zuivelgigant, een FABRIEK BOUWEN in ons eigen kikkerlandje ( Hoogeveen ) maar tot op heden zijn de plannen nog niet uitgevoerd omdat er vrij veel weerstand heerst. Het toont hoezeer deze tak van de industrie erg belastend is op zowel mens / dier en milieu en we kunnen ons afvragen of wij dat allemaal nog wel met de bekende sluier op onze ogen kunnen bedekken. Mijns inzien valt de “ Griekse “ yoghurt van fa*gE niet onder de echte varianten, ze gebruiken hun herkomst echter wel om de yoghurt dat Griekse imago te geven. Maar nogmaals : dat is mijn eigen theorie.

Vooralsnog kunnen we concluderen dat :

– ECHTE GRIEKSE yoghurt niet tot nauwelijks in Nederland wordt verkocht

– veel onder white / private labeling gebeurt

– de verkoopprijzen gigantisch kunnen variëren

Over de verkoopprijzen: dat is een ding. Omdat o.a de supermarkt ketens hun eigen prijzen bepalen, en ook de bedrijven die onder PL handelen, zijn de prijsverschillen vaak idioot en immoreel. Zo betaal je voor een beker KRI KRI van 500 gram gemiddeld € 3,20 terwijl je voor precies hetzelfde, de Milbona van de Lidl, gemiddeld €1,25 voor 500 gram betaalt. Dat zijn natuurlijk gigantische prijsverschillen. Hoe kun jij als consument nu ontdekken, of iets precies uit hetzelfde vaatje wordt getapt terwijl er alleen een ander label omheen zit ? Via een aantal punten :

– de EG ERKENNINGSCODE

– de ( GEMIDDELDE ) VOEDINGSWAARDEN

– DE SAMENSTELLING

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (14)

Te beginnen met de zogenoemde EG-ERKENNINGSCODE.Wat is dat precies ? Wel, het is een ( meestal) rond kolommetje waarin een afkorting staat van het land waar het product van afkomstig is, daaronder volgt een nummer, en daaronder nog twee hoofdletters, bijvoorbeeld EG. Het is een verplichte code die is aangebracht op levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals zuivel. De code geeft aan bij welk bedrijf het product is geproduceerd en dat dit bedrijf qua hygiene onder toezicht van de EU staat. De code bestaat uit een ovaal met daarin de naam of de landcode ( bijvoorbeeld NL voor Nederland, of FR voor Frankrijk, waar veel kwark vandaan komt ), het eigenlijke erkenningsnummer, en de letters EG.

Het EG herkenningsnumer geeft NIET DE OORSPRONG van de grondstof aan, alleen waar het eindproduct is vervaardigd.Zijn deze EG codes identiek, dan kun je als consument uitgaan, dat het eindproduct uit één zelfde fabriek afkomstig is. En kun je dus veel meer voor merk A betalen dan voor merk B.Betreft biologisch geldt hetzelfde, dus kijk goed naar deze EG codes en vergelijk ze naast elkaar. Dit geldt ook voor de varianten in de biowinkel. Mijn twee grootste favorieten na de rauw-melkse kwarkzijn daar de WEERRIBBEN kwark, en de biologisch-dynamische kwark van ZUIVER ZUIVEL. Als we de twee potten naar elkaar zetten, zien we dat de EG codes identiek zijn. Dit wil dus zeggen, dat het eindproduct uit dezelfde fabriek komt. Maar…..dat dit niet meteen zegt, dat het om een identiek eindproduct gaat. Biologisch dynamische producties zijn namelijk net even anders dan biologische. En dat verschil kun je meestal ontdekken in gemiddelde voedingswaarden. ZUIVER ZUIVEL produceert dus wel met dezelfde grondstoffen ( biologische melk) maar produceert deze anders, door bio-dynamisch te produceren en bijvoorbeeld met groene stroom te werken. Daardoor veranderen voedingswaarden die wel van enige waarde zijn. Echter geldt ook hier, dat er nauwelijks tot geen noemenswaardige verschillen zijn te ontdekken in voedingswaarden… Door een biologisch dynamische productie als het toevoegen van een biologisch-dynamisch stremsel en zuursel, krijgt een kwark wel een vrij andere textuur, maar blijft het inhoudelijk feitelijk hetzelfde als de biologische weerribben kwark. Als we naar de gemiddelde vastgestelde voedingswaarden kijken van beide potten, zien we alleen in suikers / koolhydraten een verschil ( 4,9 gram/100ml van de bio-dynamische tegenover 3,5 gram /100 ml van weerribben biologische ) maar dat het eiwit-gehalte verder gelijk is gebleven. Het is wat ingewikkeld als je het zo leest, maar als je eenmaal begrijpt hoe het werkt is er niets ingewikkelds meer aan.

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (15)

Nu zul je je vast afvragen hoe het dan komt, dat de voedingswaarden hier en daar per merk verschillen. Als je goed kijkt, zie je dat dit om niet noemenswaardige verschillen gaat, we praten hier over 2 kcal meer of minder of een half grammetje meer of minder. Op deze manier kunnen verschillende partijen onderscheidend lijken met hun eigen label.MAG DIT?

Ja, wettelijk gezien is dit gewoon toegestaan omdat we spreken over GEMIDDELDE voedingswaarden. Deze mogen wat afwijken. Hierdoor maakt ieder merk zijn eigen onderscheid terwijl het inhoudelijk totaal niets voorstelt. Zo zegt DE ZAANSE HOEVE per 100 gram 50 kcal en 8,5 gram eiwitten te geven, het eigen AH HUISMERK zegt per 100 gram 52 kcal te geven en 8,9 gram eiwitten, en MELKKAN zegt per 100 gram 49 kcal te geven en 8,3 gram eiwitten. Zoals je ziet gaat het betreft kcal/ energie om verschillen van zo’n 3 kcal te gaan, wat neerkomt op een paar minuten ademen in energie, of tien stappen lopen. Ook in eiwitten wordt er wat gespeeld met minuscule grammen wat ook in energie nauwelijks tot niets zegt. Wettelijk gezien klopt het, omdat de fabrikant in dit geval ( GEMIDDELDE voedingswaarden) dit wordt toegestaan.

Is het zo erg ? Nee, wat betreft de yoghurts zelf niet, dat blijft gewoon wat het is: YOGHURT, maar het kan wel per merk gigantisch in prijs verschillen. Je betaalt soms wel € 50-80 eurocent meer voor een ander merk, terwijl het dus gewoon 1:1 om exact dezelfde yoghurt of kwark gaat. Laat je dus voortaan geen geld uit je port-mo-knippie kloppen, en let op de afkomst van de yoghurt en kwark die je koopt, vergelijk dit met een goedkoper alternatief. Dat kan je op jaarbasis echt veel euro’s schelen.

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (16)

Zoals ik eerdere keren aangaf, blijven al deze Griekse yoghurts, of het nu gaat om authentieke of een stijl, onderdeel van de walgelijke zuivelindustrie. Ik ben geen voorstander om deze meuk te promoten, en dat doe ik dan ook nooit. Griekse yoghurt heeft een vrij gezond imago, en dat is onterecht. Het heeft dan wel hier en daar net even iets meer voordelen dan een gewone yoghurt / kwark / Skyr, maar eigenlijk ontlopen de voedingswaarden elkaar ook hier nauwelijks. Je bent anders gezegd niet beter af als je Griekse stijl / authentieke yoghurt koopt. Wat wel een verschil maakt zijn de smaken en de texturen. En omdat smaken nu eenmaal verschillen, kan dat wel een speerpunt zijn. Zo hou ik zelf enorm van dikke en lobbige yoghurts en kwark waar de lepel rechtop in blijft staan, terwijl vriendlief daar van gruwelt. Ook zijn er verschillen in de smaak, van zuur naar mild, dit heeft te maken met de culturen die zijn gebruikt.

Onthoud ook, dat qua dikte en romige smaak veel wordt gesjoemeld met verdikkingsmiddelen als bindmiddelen en melkpoeders. En is een volle 10% Griekse yoghurt niet altijd gezonder dan een 0% vet yoghurt.

Als ik op gebied van de “ meuk “ Griekse yoghurts de keuze mag maken, dan zeg ik MILBONA van de LIDL. Waarom ? Omdat deze de goedkoopte is. Let wel goed op, dat je geen STIJL pakt, want die liggen er ook tussen. Wat betreft kwaliteit en smaak zeg ik de DODONI. Dit heeft vind ik net even een betere smaak. Maar dat blijft persoonlijk. Ik raad in elk geval sowieso nooit geen reguliere zuivelproducties aan. Maar…bestaan er dan geen biologisch / dynamische variaties ?

Helaas. Nee. Er bestaat van het merk WEERRIBBEN wel een Griekse Stijl, maar geen authentieke soort. Wel heb ik een goede tip. Op biologisch vlak is er nauwelijks tot niets vindbaar wat is gemaakt van echte biologische Griekse melk, Wel vond ik een hele mooie die er erg dichtbij komt, de Griekse yoghurt vanDRENTSE AA, een merk waar ik groot fan van ben. De Drentse Aa is een van de oudste biologische zuivelverwerkers in Nederland, waar de ambachtelijke kwaliteit van de producten behouden blijven. Het belangrijkste kenmerk voor de uitgesproken kwaliteit van Drentse Aa is tijd. Tijd en geduld om de smaak zich optimaal te laten ontwikkelen. Natuurlijk is dit niet ” the real stuff” want er wordt gebruik gemaakt van biologische verse koemelk van Nederlandse koeien en ook worden de echte culturen gemist, maar dankzij het bijzondere rijpingsproces in de pot vind ik deze variant als biologisch alternatief een hele goede kandidaat. Je kunt deze kopen in de biowinkel en bij EKOPLAZA.

Categorie: Blog

TEAM MAAK ZELF….je eigen meukvrije bodymist!

AAARRGGHH! MUGGEN! Hoe mijd je ze op de meest natuurlijke manier? Plus recept om zelf muggen olie te maken

43 Reacties op “de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt

  1. Of te wel, koop lekkere biologische yoghurt. Neem er 4 eetlepels vanaf. Verwarm biologische melk en roer de yoghurt er door heen. Zet het 12 uur weg in een thermoskan. En dan heb je gewoon de yoghurt die je hebben wil. Je kan er nog hangop mee maken en het vocht dat daar vanaf komt nog gebruiken voor een smoothie.

    Reageer

    • Wil je vertellen hoeveel melk je gebruikt want dit wil ik graag gaan proberen. Wanneer het 12 uur in een thermoskan gestaan heeft is het dan koud geworden? Alvast bedankt

      Reageer

      • Het maakt niet uit hoeveel je gebruikt. Net iets minder dan in de thermoskan past. Dat zal tussen de 3 kwart liter en de liter zijn. Als je de yoghurt uit de thermoskan haalt is hij lauwwarm. Je moet hem dan nog weg zetten in de koelkast.

        Reageer

  2. Laat ik nu helemaal “verslaafd zijn” aan de Griekse romige yoghurt van de Lidl. Die emmertjes zijn ook absoluut niet duur. Ik heb alleen het gevoel dat mijn gewicht er wel wat door toeneemt, dus ga er heel zuinig mee om. Jammer dat dit bij de interessante info niet werd vermeld! Het zijn natuurlijk wel de goede vetten, die ook in roomboter enz. zitten. Al die magere producten, die goed voor de gezondheid zouden zijn, dat is inmiddels wel achterhaald!

    Reageer

    • Dat volle zuivel gezonder zou zijn is een mythe die de zuivellobby in stand houdt door heel selectief bepaalde afwijkende onderzoeksresultaten naar voren te halen.
      Echter als alle onderzoeken bij elkaar genomen worden blijkt dat verzadigd vet niet gezond is.
      Daarom raadt hoogleraar in de voedingsleer Katan aan om voor magere zuivel te kiezen.
      Bron: Voedingsmythes

      Reageer

      • Dikke onzin Ron, je lichaam heeft volwaardige voeding nodig. Achterhaal eerst eens wie de door jou genoemde onderzoeken en de heer Katan financiert!

        Reageer

  3. Goed artikel Monique! Ik koop zelf altijd de Griekse (stijl) yoghurt van de zuivelmeester 10% die het meest romig is maar die van Katharos en melkan 10% is ook prima. Melkan is meer een sta-yoghurt waar je je lepel rechtop in kunt zetten. Maar uiteraard is de ouderwetse hangop onverslaanbaar.

    Reageer

  4. Er is wel degelijk echte Griekse yoghurt te koop hier. Merken: fa*ge, Krikri. Is wel beter omdat er minder lactose in zit en dus minder koolhydraten. En puurder.

    Reageer

    • Dat schrijft ze ook.

      Reageer

  5. Als ik op Kreta ben koop ik lokale yoghurt. Die is van schapen en geitenmelk

    Reageer

  6. Ik maak zelf “gewone” yoghurt van buffelmelk en die bevat 9% vet heerlijk romig en eenvoudig te maken.
    Bij mij blijft ook de Griekse yoghurt mijn maag doen draaien omdat het bewerkt is en die ik gebruik is rauwe melk.

    Reageer

  7. Echte Griekse of Turkse Yoghurt (ongetwijfeld uit een gewone fabriek) waren een paar jaar geleden nog best te koop, zelfs bij onze supermarkt. Maar zoals altijd als een product succesvol is springen er in ons land een paar linkmichels in die in dit geval met gewone yoghurt en wat stijfsel een product fabriekten wat qua verpakking er hetzelfde uit ziet maar qua smaak nou niet echt. Maar bij de “buurt-Turk” is nog altijd het echte spul te koop. Dat is voor Turkse (en Griekse) moeders nog wat aan de magere kant. Ze gooien er, als ze je echt willen verwennen vaak nog een extra bekertje slagroom door 🙂
    Als je dat niet doet, is het goed om je te realiseren dat die 10% vet 10% van de “droge stof” is zodat er eigenlijk maar 0,5 % vet in het hele bekertje zit. Als je niet elke dag een liter wegwerkt maar af en toe eens een bakje, en je graag lekker eet zou ik dan toch de voorkeur geven aan lekkere (en vette) “echte” yoghurt.
    Die je overigens inderdaad (mijn vriendin doet het voor een dieet al jaren) ook prima zelf maakt met een paar liter melk en twee eetlepels yoghurt. Als je het 24 uur op ongeveer 40 graden houdt krijg je een ouderwets zure yoghurt waar alle lactose uit is verdwenen. En de (echte) Griekse/Turkse yoghurt was een prima “starter”, terwijl de “ersatzyoghurt” een waterig en korrelig eindproduct oplevert. Literpakken biologische yoghurt doen het wel goed.

    Reageer

    • Hou je de temperatuur op 40 graden?

      Reageer

  8. als je overigens een liter yoghurt van € 1,- laat uitlekken hou je volgens mij nog geen 300 ml over. Zodat ook uitgelekte yoghurt rond de € 3,- per liter kost 🙂

    Reageer

    • Milbona, Griekse yoghurt Fat-free 500 gram, € 1,19 van de Lidl, wordt als echte griekse yoghurt verkocht.
      Op het etiket staat oa vermeld:
      Kri Kri S.A. Milk Industry
      62125 Serres, Grecia.
      Het adres klopt, kun je in de app Maps opzoeken.
      Ik heb het pas ontdekt.
      Lekker van smaak èn lekker dik, ondanks dat ie mager is.
      Gebruikte voorheen de griekse stijl emmertjes van 1lt. 10%.
      Maar moet echt mijn cholesterol verlagen, dus nu aan de magere yoghurt, waardoor ik de dierlijke vetten flink beperk.
      Vraag mij af of dit dezelfde yoghurt is als de Kri Kri yoghurt die elders wordt verkocht voor een veel en veel hogere prijs.
      (De Milbona yoghurt griekse stijl, 1 lt. emmertjes 0% van de Lidl vind ik veel te dun.)

      Reageer

    • Die ervaring heb ik ook dus maar weer mee gestopt en gewoon biologische yoghurt griekse stijl gekocht….

      Reageer

  9. Hoi Monique, ik zal graag de echte Griekse yoghurt uit Griekenland willen kopen , kan ik dat mischien bij een echte Griekse restaurant kunnen krijgen ?.

    Reageer

    • dat zou je zeker kunnen vragen. Al blijft het altijd de vraag of het werkelijk van echte Griekse koeien afkomstig is en is gemaakt via de traditionele manier. Succes!

      Reageer

      • Wij hebben jaren lang onze Nederlandse koeien !!! Naar Griekenland geëxporteerd……

        Reageer

    • Dodoni, Kri kri, fa*ge zijn echte Griekse yoghurts. Verkrijgbaar bij AH, Plus, Jumbo enz.

      Reageer

  10. heb veel allergieen.
    gebruik kokos yoghurt van abbot kinney’s
    is deze net zo gezond als de andere yoghurt.

    Reageer

    • Nee. Deze bevatten enorm veel verzadigde vetten omdat het op basis is van kokosmelk, niet teveel en niet dagelijks eten dus. Warme groet!

      Reageer

      • Kokosmelk bevat die ook veel verzadigde vetten en is dus niet zo gezond?

        Reageer

    • Je zou de kokosyoghurt wel als startcultuur kunnen gebruiken om zelf een andere minder vette (plantaardige?) Yoghurt mee te maken.

      Reageer

  11. ik ben ook verslaafd aan de romige ‘griekse’ yoghurt van de Lidl…maar…met mijn yoghourmet maak ik met deze als starter zo 1 op 2 met bio melk nóg 2 liter die bijna hetzelfde smaken. Die ik 24 uur laat fermenteren zodat er geen lactose meer in zit en ik er nóg meer van kan eten 😛

    Reageer

    • Beste Roos,
      Hoe laat je dat fermenteren?

      Reageer

  12. Interessant artikel zeg! Ik heb toch nog een vraag, is biogarde beter, gezonder om te gebruiken?

    Reageer

  13. Ik koop wel griekse yoghurt bij de Lidl maar dan niet die grote emmers maar de kleine potjes. Deze zijn niet in elke Lidl te koop. Het is een pot van 500 gram en er staat op dat het geproduceerd wordt in Griekenland (Kolios S.A. GR -61200 Limnotopos, Kilkis.

    Reageer

    • Precies, die bedoel ik ook. Ik krijg daar geen buikpijn van en van ‘gewone’ yoghurt krijg ik wel buikpijn. ( ik heb PDS)

      Reageer

  14. In Utrecht koop ik de echte Griekse yoghurt bij Rigakis aan de Amsterdamse Straatweg. Dit is een importeur van puur Griekse produkten die er al sinds 1960 hun winkeltje runnen. Af en toe hebben zij dus de echte Griekse Yoghurt welke afkomstig is van Kreta en los in emmertjes van 500 gram worden verkocht.

    Reageer

  15. Hoe zit het dan met fa*ge total yoghurt? Daarvan heb ik altijd begrepen dat dit wel echte Griekse yoghurt is…

    Reageer

  16. Hoi Monique, duidelijk verhaal. Snap eigenlijk nooit waarom mensen die Griekse Stijl kopen. Heb je wel eens van Dodoni griekse yoghurt gehoord? Die hebben ze bij de Jumbo..
    Er staat op dat het authentieke griekse yoghurt is. (“From 100% greece milk)
    Zou je deze wel oke vinden?

    Groetjes,
    Manon

    Reageer

    • Ik heb ook begrepen dat deze van gefermenteerde melk wordt gemaakt. Dit schijnt gezonder te zijn?! Weet iemand hier meer over?

      Reageer

    • Staat in het artikel…

      Reageer

  17. Hangop maak ik met behulp van een koffiefilter.

    Reageer

  18. Hi monique

    Wat denk je van die nieuwe haveryoghurt van oatly?

    Reageer

    • Haveryoghurt??? Klinkt interessant. Nog niet gezien, waar koop je dat?

      Reageer

  19. Nou dat is een interessant stukje yoghurt. Weer wat geleerd.
    Dank je wel.

    Reageer

  20. Bij de Lidl kun je wel echte Griekse yoghurt kopen (Kri Kri)

    Reageer

    • Daarom noemen ze de Griekse yoghurt in Frankrijk “à la Greque”, en hebben de supermarkten hun eigen merk of die van Danone. Het is een kostbaar voedingsmiddel verpakt in potjes van 125 of 150 gram en daardoor goed te doseren. Gemengd met kwark, muesli, havervlokken en noten een rijk ontbijt.
      Enne….het vet is geen dikmaker, het ondersteunt de verbranding van de dikmakende koolhydraten. Dit even los van de yoghurt.

      Reageer

  21. AH is gestopt met fa*ge. Verkopen sinds deze week Dodoni. Moet eerst nog mijn fa*ge voorraad opeten. Heel romig de lekkerste. Eet het elke dag, ze verkopen het ook op Lesbos.🌸
    Dus hoop dat de Dodoni ook lekker is. Al die andere Griekse stijl producten vond ik niks eerlijk gezegd. Of Griekse yoghurt gezond is……. niet teveel snoepen zou ik zeggen en variëren met verse producten.
    Eet smakelijk 🇬🇷

    Reageer

    • O nee,ah gestopt met fa*ge, en die vinden wij lekkerder dan Dodoni. In Griekenland eten we ook altijd de fa*ge.
      Griekse stijl lijkt niet op echte griekse yoghurt qua smaak en krijg daar ook last van m’n darmen van : bij fa*ge niet.
      Waar verkopen ze nog wel fa*ge 5%? Rij er graag stuk voor om.

      Reageer

      • kijk in de biowinkel. Daar verkopen ze ECHTE zuivel, geen industriele meuk, zoals fa*gE. Wat overigens helemaal niet echt Grieks is.

        Reageer

Geef een antwoord

de zin en de onzin rondom Griekse yoghurt - Monique van der Vloed (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5497

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.