Wat is cellulite?
Cellulite is een onschuldig huidprobleemdat voornamelijk voorkomt bij vrouwen. Bij cellulite ontstaan er bobbeltjes en putjes in je huid, waardoor je huidstructuur een beetje op die van een sinaasappelschil gaat lijken. Cellulite komt meestal voor op je (boven)benen, billen, buik en armen. Ondanks wat je misschien denkt, heeft cellulite niet per se iets met overgewicht te maken. Zowel slanke als vollere vrouwen kunnen cellulite krijgen.
Cellulite wordt ook wel eens sinaasappelhuid genoemd.Cellulite of cellulitis?
Cellulite en cellulitus worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn 2 verschillende huidaandoeningen. De bobbelige huid die je krijgt van cellulite is puur cosmetisch en niet gevaarlijk, maar bij cellulitis is je onderhuidse bindweefsel besmet met een bacterie. Cellulitis met een s is dus een bacteriële huidinfectie die behandeld moet worden met antibiotica.
Wil je weten of je cellulite of cellulitis hebt? Een goede indicatie is de temperatuur van je huid. Cellulite voelt vaak koel aan vanwege de verminderde bloedcirculatie, terwijl cellulitis – de bacteriële infectie – leidt tot een warme, rode huid. Als je huid heet aanvoelt, heb je waarschijnlijk cellulitis. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de huisarts.
Hoe ontstaat cellulite?
Cellulite is het resultaat van een verminderde bloedcirculatie in je onderhuidse bindweefsel door de toename van onderhuids vet. Als de hoeveelheid vetcellen in je onderhuidse bindweefsel toeneemt, kunnen de bloedvaatjes in je bindweefsels vernauwen, waardoor vet, vocht en afvalstoffen minder goed afgevoerd kunnen worden. Hierdoor wordt je bindweefsel harder en kunnen er bobbeltjes, putjes en kuiltjes in je huid ontstaan.
In tegenstelling tot orgaanvet is het onderhuids vet dat tot cellulite kan leiden niet gevaarlijk. Wel kan het leiden tot oneffenheden in je huid.
Waar kan je cellulite krijgen?
Cellulite komt vooral voor op je billen, (boven)benen, buik en armen, omdat de vetcellen hier vlak onder je huid liggen. Dit is een groot verschil met overgewicht, waarbij de vetcellen vaak dieper onder de huid liggen. Je kan dus heel slank zijn en last hebben van cellulite, of overgewicht hebben zonder cellulite.
Hoe kan je cellulite zelf behandelen?
Omdat cellulite niet gevaarlijk is voor je gezondheid, hoef je er in principe niks aan te doen. Zo’n 85% van de vrouwen heeft last van cellulite, dus je bent zeker niet de enige! Ook is het goed om in gedachten te houden dat cellulite geen probleem is tenzij we er zelf een probleem van maken. Voel je je alsnog onzeker over cellulite? Dan kan je proberen om er zelf iets aan te doen.
Wil je de cellulite op je huid verminderen? Probeer dan een van de volgende anti-cellulitebehandelingen:
1. Cupping tegen cellulite
Bij deze behandeling worden er vacuümcups gebruikt om de bloedsomloop in je onderhuidse bindweefsel te verbeteren. Hierdoor worden de vetophopingen die tot een bobbelige huid leiden afgebroken.
2. Anti-cellulitemassage
Een andere manier om de doorbloeding van je onderhuidse bindweefsel te verbeteren en de afvoer van afvalstoffen te stimuleren, is een anti-cellulitemassage. Dit soort massage wordt ook wel bindweefselmassage genoemd. Vraag een professionele masseur om hulp!
3. Celluliteroller
Je kan je onderhuidse bindweefsel ook zelf masseren met een celuliteroller. Sommige celluliterollers hebben een glad oppervlak, anderen hebben kleine uitsteekseltjes die de bloedsomloop stimuleren. Na het gebruik van een celluliteroller zie je vaak tijdelijk minder putjes in je huid. Voor een langdurig effect zou je de celluliteroller echter iedere dag minimaal een uur moeten gebruiken.
4. Anti-cellulitecrème
Een anti-cellulitecrème of -gel verstevigt de huid en vermindert de zichtbaarheid van cellulite. Probeer bijvoorbeeld eens de Verstevigende Good-Bye Cellulite Gel van Nivea, met het huideigen co-enzym Q10. Deze belooft al zichtbaar minder cellulite in 3 weken tijd!
5. Anti-cellulitelegging
De stof van een anti-cellulitelegging is sterk elastisch en heeft een speciale textuur die de bloedomloop van je benen stimuleert terwijl je beweegt. Zo worden de bobbeltjes in je huid minder zichtbaar.
6. Anti-celluliteapparaat
Een andere manier waarop je zelf iets kan doen tegen een bobbelige huid is door een anti-celluliteapparaat aan te schaffen. Deze behandelt cellulite door middel van massage, vacuümcupping of infraroodstraling. Je kan een anti-celluliteapparaat gemakkelijk thuis gebruiken.
7. Celluliteolie
Celluliteolie bevat actieve bestanddelen die de vetafbraak in je huid stimuleren en de afvoer van afvalstoffen en vocht stimuleren. Zo wordt de doorbloeding in je onderhuidse bindweefsels verbeterd en ga je cellulite tegen.
6 tips om cellulite te voorkomen
Cellulite voorkomen is beter dan genezen. Gezonde voeding, een goede bloedsomloop en een goede afvoer van afvalstoffen verkleinen de kans dat je cellulite krijgt. Ook is het belangrijk dat je al op jonge leeftijd begint met het aanmeten van een gezonde leefstijl. Tijdens de groei maakt je lichaam immers de meeste vetcellen aan. Onderhuidse vetcellen kunnen de bloedcirculatie in je onderhuidse bindweefsel afknellen, waardoor je cellulite kan krijgen.
1. Eet gezond
Ondanks dat je cellulite kan hebben zonder overgewicht, staat cellulite vaak wel in verband met een gezond dieet. Hoe minder vetcellen je op jonge leeftijd aanmaakt, hoe kleiner de kans dat je op latere leeftijd last krijgt van cellulite. Het is daarom vooral voor kinderen en pubers in de groei goed om gezond te eten.
Wil je meer weten over hoe jij gezond kan eten? Eet dan volgens de Schijf van Vijf!
2. Beweeg voldoende
Door regelmatig te bewegen stimuleer je de doorbloeding van je lichaam, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Ook draagt beweging bij aan vetverbranding. Cardiosporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen kunnen helpen om cellulite te voorkomen, vooral voor kinderen en pubers in de groei.
Weten hoe je meer beweging in kan bouwen in je dagelijks leven? Volg dan deze tips om meer te bewegen!
3. Drink voldoende water
Water drinken draagt bij aan de afvoer van afvalstoffen in je lichaam, zodat deze zich niet ophopen en voor blokkades zorgen. Benieuwd hoeveel je dan moet drinken? Meer dan je denkt! Je hebt iedere dan zo’n 1,5 tot 2 liter water nodig om een goede vochthuishouding te bewaren en afvalstoffen af te voeren.
4. Stop met roken
Roken is niet goed voor de bloedsomloop, en een goede bloedsomloop is nodig om cellulite te voorkomen! Cellulite is immers het resultaat van een slechte bloedsomloop in je onderhuidse bindweefsel.
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het stoppen? Lees dan ons stappenplan om te stoppen met roken.
5. Slaap voldoende
Als je voldoende slaapt, heb je meer energie om te bewegen. Ook heb je minder de neiging om naar ongezond eten te grijpen als je je goed uitgerust voelt. Over het algemeen heb je als volwassene zo’n 8 uur slaap per nacht nodig. Kinderen en jongeren hebben meer slaap nodig.
Meer weten over jouw ideale slaapduur? Lees dan ons artikel over nachtrust.
6. Vermijd anticonceptie met veel hormonen
Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld in de pubertijd, dragen bij aan de aanmaak van vetcellen. Hoe meer vetcellen je aanmaakt in de puberteit, hoe groter de kans op cellulite later. Omdat anticonceptie zoals de pil veel hormonen bevat, kan deze de aanmaak van vetcellen stimuleren. Ga daarom liever voor anticonceptie met minder hormonen, zoals condooms, het spiraaltje, een vrouwencondoom of de Nuvaring.
Meer weten over de verschillende vormen van anticonceptie? Lees dan ons adviesartikel over anticonceptie.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.